Heste i Geopark Odsherred. Foto Claus Starup

Fra den 8. – 14. september 2018 finder den 8. UNESCO-konference om geoparker sted i Italien i Adamello Brenta UNESCO Global Geopark. Nina Lemkow og Merethe Kepp fra FerieRytter deltager i konferencen med et oplæg om Hesteturisme som parameter for landdistriktsudvikling i Danmark.

”Konferencekomiteen har godkendt vores oplæg og vi glæder os til at præsentere vores hjertesag for resten af verdenen gennem geoparkernes netværk” fortæller Nina Lemkow.

I de seneste år er interessen for hesteturisme og for initiativerne blandt hestefolk og mindre virksomheder i landdistrikterne voksende. Turridning langs Vesterhavet på lejede heste har i mange år været en populær ferieevent, hvorimod tilbud til hesteentusiaster med egen hest har været sparsomme. 
 
På Lolland og Falster har det i flere år været muligt gennem foreningen FerieRytter at booke weekend-pakker og ferieophold med egen hest, enten som herregårdsophold eller på Bed & Breakfast mv. På Sydfyn er der udviklet 75 km riderute, hvor turryttere på egen hånd kan tage deres hest med og selv planlægge en miniferie med overnatning på høhoteller, shelter- og teltpladser, campingpladser mv. Og i Klosterheden arbejdes der på at genåbne de gamle rideruter. 
 
I Odsherred har firmaet Åbne Landskaber nu, som noget helt nyt, gjort det muligt for turryttere med egen hest at få guidede rundvisninger i kulturlandskabet omkring Lammefjorden og Dragsholm Slot med smagsprøver på lokal vin og fødevarer. Rideturene er lavet i samarbejde med landmænd, private lodsejere, lokale virksomheder og giver rytterne nogle unikke oplevelser i vinmarker, æbleplantager og ud på dyndjorden på den inddæmmede Lammefjord, hvor det ellers normalt ikke er muligt at ride. Der er således en lokal forankring omkring udviklingen af guidede rideture, som skaber en bæredygtig udvikling for lokalsamfundet. 

Sidste år i 2017 havde FerieRytter meget stor succes med at afholde den første hesteturismekonference på dansk jord.” Det var fantastisk at have samlet så mange mennesker fra både det private erhverv, turistorganisationer, kommuner, det politiske liv og så selvfølgelig fra hestebranchen, som alle kunne se et potentiale i hesteturisme ” udtaler Merethe Kepp fra FerieRytter. 

Det voksende pres på arbejdsmarkedet gør at vi mennesker har brug for grounding, outdoor-oplevelser, et pusterum og her er hesten det perfekte redskab til at få kontakt og nærvær med naturen. I landdistrikterne er der således et potentiale for at skabe bosætning, særligt når kvinder skal finde et sted at etablere sig sammen med familien og ikke mindst deres heste. Heste danner således også grobund for sociale relationer gennem foreningsliv, events og friluftsliv, som medvirker til at skabe liv på landet og social bæredygtighed i lokalsamfundet. 

FAKTABOKS: 9 heste skaber en arbejdsplads (SEGES 2008). Åbne Landskaber og FerieRytter arbejder aktivt for at udvikle hesteturisme i Danmark som et anerkendt erhverv og som parameter for landdistriktsudvikling og et nyt turismeparadigme. 

Læs mere: 8TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON UNESCO GLOBAL GEOPARKS

FOTO: Heste i Geopark Odsherred. Fotograf Claus Starup.