Lækkerier til 'Prinsen'

Nogle er jægere – jeg er samler.

Jeg elsker at samle forråd – også i naturen – og det sker ofte fra ryggen af Pascha – en OX arabervallak på 15 år.

‘Sydhavsøerne’ Lolland-Falster er med deres ø-klima og fede jorder et af Danmarks rigeste spisekamre fyldt med gode fødevarer, som jeg bruger af i rigelige mængder.

Når jeg er på tur med min hest, bliver ruten planlagt efter årstidens udvalg.

Lommer og sadeltasker bliver fyldt med lækkerier – og især nu – hvor der er mange æbler, som er nemme at nå fra sadlen – får Pascha også sin del.

Gamle æblesorter gemmer sig på træer langs ridestier, og jeg overraskes af en liflig smag, der minder om min barndom nær Guldborg på Østlolland, hvor jeg også bor nu.

Men også pærer, sveskeblommer, mirabeller, hyben, svampe og nødder og bær kan samles og rides hjem.

 

På flere af FerieRytters destinationer er der dejlige fødevarer, der kan tages med hjem.

Således er der mulighed for at tage på ferie på FerieRytters destination Ny Kirstineberg og få sprøde og saftige æbler med hjem. Her har værten på Høhotellet en skøn æbleplantage, og herfra stammer de lækre hestebolcher ‘Pure Apple’, der er lavet af det reneste æblemask. Du kan plukke æbler til både dig og hesten, og den 15.-16. oktober kan du også få presset din egen æblemost.

Lækkert med et nyplukket æble direkte fra spisekammeret på Ny Kirstineberg Gods
Lækkert med et nyplukket æble direkte fra spisekammeret på Ny Kirstineberg Gods

Sakskøbing Frugtfestival den 17.-18 september er et event, der tiltrækker 20.000 besøgende, og her finder du alt indenfor dansk frugt. Initiativtager til frugtfestivalen er Claus Meyer, som ejer Saxkjøbing Hotel, der netop er restaureret og indgår som en fin kulisse i festivalen. Frederiksdal Gods på vestlolland er repræsenteret med sine præmierede vine lavet på kirsebær, og du kan se den smukke ølvogn fra Krenkerup bryggeri med det smukke hestespand – og selvfølgelig sikre dig Europas bedste ‘Bock’ øl fra slotsbryggeriet.

 

På Midtlolland – lidt vest for domkirkebyen, Maribo – ligger det økologiske gods,  Knuthenlund. Godset producerer præmierede oste på eget mejeri, økologisk mel fra egen mølle og kød fra økologiske svin og køer af dansk rød malkerace. Alle produkter kan købes i det smukke mejeriudsalg, som også fungerer som café og mindre restaurant. Der hører en smuk og veldrevet skov til godset, og her har parret Susanne og Jesper Hovmand-Simonsen givet tilladelse til ridning. Man kan også leje ‘Skovløberhuset’, som varmt kan anbefales. Her er fuldstændig ro og stilhed. Den økologiske morgenmad består af de fine oste, charcuteri, og dej til boller af eget mel ventende i køleskabet. Når bollerne er bagt, kan lækkerierne indtages i den hyggelige stue med udsigt til en æbleplantage med gamle sorter.
 

Men tilbage til mig og mit samlergen

Jeg føler en salig rigdom, når jeg har samlet forråd til vinteren – enten til hest eller til festival eller fra mejeriudsalget – eller drivhuset. Når kælderen er fyldt til bristepunktet med æbler, nødder, kartofler, æblemost, cider, øl og kirsebærvin og spisekammeret er proppet med marmelader, chutney, relish, pesto og pickles og låget på fryseren næsten ikke kan lukke – så er jeg klar til vinteren. Så er der masser af mad til familien – og tilskud til hesten – i selv den værste snestorm, hvor vejene lukkes af sne.

Så føler jeg mig ufattelig rig, når jeg varmer æblemosten med kanel og honning og hygger mig indendørs, mens det stormer udenfor, og jeg tænker tilbage på vores sensommerture i spisekammeret.

 

Bragt i Online Hestemagasinet ‘Malgré Tout‘ den 14. september, 2016.

Læs præsentationen af FerieRytters blog HER


Om FerieRytter.dk

FerieRytter er en forening, hvis formål er at fremme hesteturismen på Lolland-Falster.
Foreningen FerieRytter blev stiftet 11. april 2013 af 5 aktive ryttere fra Lolland-Falster.
Foreningen har rod i Riderute Lolland, og flere af stifterne har siddet i bestyrelsen for Riderute Lolland-Falster.
FerieRytters vision er at fremme hesteturismen i Danmark.
FerieRytter har 7 destinationer på Lolland-Falster med færdige hesteferiepakker.
På hjemmesiden www.ferierytter.dk arbejdes der på at skabe et overblik over hesteoplevelser i Danmark – se: ‘Links DK’
FerieRytter er initiativtager til den første SHIT konference i Danmark – forhåbentlig i 2017.